top of page

Kaip išsaugoti emocinę pusiausvyrą šiuo įtemptu laiku?


Žmogus savo gyvenime natūraliai susiduria su dirgikliais ir stresoriais ir tai yra normalu. Bet kai įvyksta tai, su kuo mes negalime susitvarkyti čia ir dabar, kyla pyktis. O vėliau, galima susidurti ir su liūdesiu bei nerimu, ypač dėl to, kas vyksta pasaulyje šiuo metu. Kaip sudėtingose aplinkybėmis susitvarkyti su neigiamomis emocijomis ir neprarasti pusiausvyros?Dalinamės patarimais, kurie gali padėti išsaugoti emocinę sveikatą šiais neramumų kupinais laikais.

☑

Nepamiršk gyventi savo gyvenimo. Kartais atrodo, kad „kai dedasis tokie dalykai“ - kaip galima šypsotis? Kaip galima gyventi toliau pilnavertišką gyvenimą? Atsakymas - galima ir netgi būtina toliau vykdyti savo rutiną, bendrauti su draugais, užsiimti hobiais, mokslais ar kitais mūsų kasdienybės palydovais. Fizinė veikla labai padeda kovoti su stresu ir gaminti laimės hormonus, tad apsvarstyk ir tokį savipagalbos būdą. Svarbu ir toliau priiminėti su gyvenimu susijusius sprendimus. Tai suteikia daugiau kontrolės ir pasitikėjimo savimi, o atliekamos net ir buitinės pareigos padeda nutolti mintimis nuo to, kas vyksta išorėje ir padeda kontroliuoti dalykus kurie nuo mūsų priklauso.

Susidūręs su netikėta situacija, pagalvok kas nuo tavęs priklauso ir ką gali padaryti, kad būtų geriau? Net jeigu tai ir maži žingsneliai. Padaręs juos nesigręžiok atgal ir judėk į priekį. Veiksmas, net ir mažiausias, suteikia vilties ir optimizmo.

Ribok informacinį srautą, kuris ateina iš socialinių tinklų, interneto puslapių, dienraščių. Pernelyg didelis pasinėrimas į problemą nepadeda išsaugoti emocinės pusiausvyros, o nuolatinis stebėjimas to kas vyksta, tik padidina emocinį krūvį. Nebūtina visiškai „pabėgti“ nuo informacijos, saikingas domėjimasis padės nepanirti į situaciją visą „galva“.

Kalbėk apie savo jausmus, nelaikyk to savyje. Tau nebūtina to išgyventi vienam. Susitik su draugais, tėvais, bendraminčiais. Pasikalbėk apie tai - kaip tu jautiesi. Galbūt tavo atviras pasidalinimas padės atsiverti ir kitam, taip dar labiau sustiprinsite tarpusavio ryšį. Visada į pagalba šioje vietoje gali ateiti ir jaunimo linijos savanoriai, kuriems gali skambinti visą parą. Taip pat mūsų jaunimo centre esantys jaunimo darbuotojai gali ateiti tau į pagalbą. Jaunimo darbuotojai pasirengę suteikti emocinę paramą tiems, kuriems to reikia, tad drąsiai gali užsukti į jaunimo centrą ir kreiptis į mus. Esi visuomet laukiamas jaunimo centre - tai saugi ir jauki vieta būti išklausytam.

☀

Patarimų, žinoma, gali būti ir dar daugiau - dalinamės pagrindiniais patarimais, kurie gali tapti pirma pagalba tavo emocinei sveikatai. O jeigu jauti, kad reikia profesionalios pagalbos, nedvejok ir kreipkis į specialistus - tai nebus silpnumo ženklas – atvirkščiai. Prašyti pagalbos – tai stipraus žmogaus bruožas. Linkime kiekvienam išsaugoti emocinę sveikatą ir rūpintis savimi bei artimaisiais.

🧘
💚

Σχόλια


bottom of page