top of page

Virsmas 2023

Atnaujinta: 03-29


Kas jau girdėjote, matėte, ragavote, o kas dar nespėjote, norime pristatyti projektą VIRSMAS – kas tai yra? Tai galimybė jauniems žmonėms patirti neformalaus ugdymo metodų naudą, savęs pažinimo, emocinės gerovės kūrimo, socialinių, kūrybinių ir komunikacinių įgūdžių lavinimo kelyje. Šį projektą finansuoja Jaunimo reikalų agentūra ir Vilniaus savivaldybė, todėl atvirame jaunimo centre “Žalianamis” veiklos vyksta visiškai nemokamai! Praėjusiais (2023 metais) vyko ne tik labai daug veiklų apie kurias daugiau informacijos rasite žemiau, bet ir pradėjome pirmieji naują darbo su jaunimu formą – tai jaunimo darbuotojas mokykloje! Stebint jaunuolius, jaunimo darbuotojus ir kitus veiklų vedėjus bei jų užsiėmimus, kyla daugybę minčių, kas yra VIRSMAS.



Kiekvienas norime kažką savyje pakeisti, o daugelis iš mūsų labiau už viską trokštame priimti save. Sakome, kad “Aš nesu sukurtas šitam pasauliui arba pasaulis nėra sukurtas man” ir gyventi su šiais ribojančiais įsitikinimais apie save tikrai gali būti sunku. O, kas, jeigu į save pažvelgtume per meilės sau prizmę, pripažindami save ir būdami vertingi vien tik dėl to, kad esame: “Aš esu vertingas, nes esu.” O kas, jeigu užuot užstrigę „atskirtyje“ ir nuolatos mintydami tas pačias mintis, kad “esu kitoks”, “balta varna” ar “manes niekas nemyli”, “aš nepritampu” vienai dienai tiesiog išmestume iš savo galvos šias įtampą keliančias mintis ir į gyvenimą eitume su nuostata: “Aš gimiau, todėl turiu teisę čia būti”, “Vien savo buvimu keičiu pasaulį”, “Esu sudarytas iš tų pačių atomų kaip ir visi kiti, todėl esu susijęs su žmonėmis ir mane supančia aplinka”o, galų gale, „aš esu nepakeičiamas, autentiškas gamtos kūrinys“.



Kas pasakė, kad Tu esi keistas? Gal tiesiog žvelgi į pasaulį kitaip - jautriau? Nespėji ir nenori spėti su kitais? Vadinasi, klausai savęs ir eini autentišku keliu, ir tai nereiškia, kad su Tavimi yra kažkas negerai. Negerai, jei tarp kitų nuomonių pasimetei ir šiek tiek savęs praradai tam, kad kažkam patiktum. Kiek kartų savo gyvenime girdėjai: ”reaguoji per jautriai”, ir kiek kartų atsakei: „o gal pernelyg nejautriai reaguoji tu?“?


Dramos terapijos vedlė Roberta ir VIRSMAS projekto dalyvė, labai gražiai įvardija, ko reikia kiekvienam žmogui: “Jau studijuodama bakalauro vaidybos studijose supratau, kaip kiekvienam smarkiai reikalingas yra šiltas žmogiškasis ryšys, išklausymas, nuoširdus priėmimas ir emocinis palaikymas. Su tuo ir susiduriu savo kasdienėje rutinoje. Esu dirbusi su vaikų grupėmis dešimt metų, dirbau su jų dėmesio valdymu, komunikaciniais gebėjimais, sukūriau pasitikėjimą kuriančią erdvę.“ Džiaugiamės, kad „Žalianamyje“ vyko dramos terapijos užsiėmimai, kurių metu jaunuoliai galėjo stiprinti savo kūrybinius, socialinius, komunikacinius įgūdžius ir per įvairias, skirtingas dramos terapijos žaidybines formas, pajusti stipresnį ryšį su savimi ir dalyvaujančiais bei patirti džiaugsmingų emocijų.


Stresas, įtampa, nerimas, liūdesys, vienišumas, pasimetimas - tik labai labai maža dalis to, ką tenka patirti kasdienybėj šitame pasaulėlyje, dėl ko, nustojame tikėti savimi, kitais – užsidarome, atsiribojame, leidžiame jausmams sustingdyti protus, kūnus, sielas; nustojame kurti... Nors tie patys malonūs ir nemalonūs jausmai gali VIRSTI kūrybos šaltiniu. Pavyzdžiui, visą sezoną „Žalianamio“ jaunimo darbuotoja Giedrė džiugino lankytojus ruošdama pasikartojančius, bet visuomet skirtingus intuityvaus šokio/judesio vakarus, kurių metu neretai jaunuoliai pajusdavo emocinį palengvėjimą, išlaisvėjimą, mentalinį aiškumą. Pati Giedrė teigia, kad šokis ir judesys yra puiki priemonė atrasti gilesnį ryšį su savimi, pažinti autentiškąjį „Aš“ ir jį įgalinti, taigi, daug VIRSMŲ vyksta šokant ir judant...



Tiesa, kartais tikime savimi, bet, atrodo, trūksta palaikymo, norisi pasikalbėti su kažkuo, kas jau yra nuėjęs ilgą kelią ir įveikęs iššūkius su kuriais šiandien susiduri Tu pats. Visko mūsų visuomenėje gausu: guru, psichologų, kaučerių, mentorių, knygų, saviugdos trenerių ir įvairių užsiėmimų, bet kaip dažnai šios paslaugos yra sunkiai prieinamos mokiniams, studentams ar net darbą dirbantiems jauniems žmonėms? O kaip dažnai dirbame darbuose, kurių nemėgstame? Arba nerandame savo kelio, nes kažkuomet netikėjome savo svajonėmis... Ir pasirinkome pildyti svajones kitų...? Tad labai svarbu turėti erdvę, kur gali atsinešti savo klausimų, pavyzdžiui, „Žalianamyje“ vyko „Savęs ir kitų pažinimo dirbtuvės: čia ir dabar“ su jaunimo darbuotoja, psichologijos magistrante Austėja, o taip pat VIRSMO veiklų vedėja, kuri sako, kad: „Kiekvienas ir kiekviena turime klausimų ir dalykų, kurie šiuo metu mums rūpi, tačiau kartais neturime erdvės ar progos juos giliau patyrinėti. Todėl kviečiu atsinešti tai, kas svarbu čia ir dabar, nesvarbu, ar tai būtų nerimas, ar pasidžiaugimas – į laisvą ir atvirą diskusiją.“



O kartais nesinori su niekuo kalbėtis, kartais norisi tiesiog būti, kurti, groti, dainuoti. Tad turime ir tokių veiklų! Jaunuolių pamėgtas „Būgnų ratas“ stebina savo garsumu ir laisvumu. Čia būdami žmonės savęs nevaržo. Norisi groti – groji, norisi dainuoti – dainuoji, norisi pakilti nuo kėdės ir šokti – šoki. Jauti pyktį? Jį išgroji! Jauti liūdesį? Išniūniuoji! Sako, kad nuostabus jausmas susijungti su kitais per muziką, tad „Būgnų ratai“ yra įrodymas, jog tai – tikra, nenuginčijama tiesa.



Ir tai tik dalis to, kas vyksta „Žalianamyje“... Eilinės dienos patampa neeilinėmis, kai žalias namas prisipildo jaunų žmonių; kai virtuvėje kvepia kruasanais; kai žaliajame kambaryje kažkas dainuoja, kažkas skaito poeziją; kai rožiniame kambaryje vyksta diskusijos rate su Gabija; kai kažkas muzikiniame kambaryje groja fortepijonu ar gitara – gal tai Glebas..? „Žalianamis“, tai vieta, kurioje nuolat kažkas knibžda. Mes čia būnam, dirbam ir sukamės kaip bitės avilyje, čia nuolatos kažkas gimsta – idėjos, draugystės, suvokimai, ir, beabejo, renginiai!Jei visad norėjai, bet neišdrįsai – ateik, laukiam; jei jau buvai, kviečiame sugrįžti, nes VIRSMAS „Žalianamyje“ tęsis ir šiais metais...!






Naujausi įrašai

Rodyti viską

Skaitmeninė galia 3

Skaitmeninė galia 3 - jau trečius metus iš eilės besitęsiantis projektas apie skaitmenizaciją, darbo su jaunimu lauke dirbantiems...

VIRSMAS 2022

Skelbiama nauja atranka į ilgalaikę (nuo 2-6 mėn.), individualios mentorystės programą! Jeigu tu esi jaunas žmogus ir tave domina...

Comments


bottom of page