top of page

Kas vyksta projekto „Virsmas” metu „Žalianamyje”?

Atėjus pavasariui ir jau sužaliavus ne tik medžiams, bet ir sužydėjus „Virsmas” veikloms, norisi padaryti trumpą apžvalgą apie tai, kas reguliariai vyksta Antakalnio jaunimo centre „Žalianamis” ir tuo pačiu pakviesti jaunus žmones naudotis proga ir užsukti į jaukius žalius namučius atsigerti arbatos, paplepėti, pamedituoti, netikėtai atrasti bendraminčių, išmokti groti, pažinti emocijas, o gal pabūti bendrystėje su kitais, miške, užsiimant sveikatingumu.


Kiekvieną pirmadienį Žalianamio facebook paskyroje, galite išvysti tvarkaraštį su įvairiomis veiklomis.


Savęs ir kitų pažinimo dirbtuvės. Savęs ir kitų pažinimo dirbtuves veda jaunimo darbuotoja, ir turbūt svarbu paminėti, kad psichologijos magistratūros studentė Austėja. Taigi, ir užsiėmimų metu Austėja paruošia įvairių emocijų pažinimo, poreikių aiškinimosi ir sąmoningumą ugdančių bei aiškumo įpūčiančių užduočių bei klausimų. Kita svarbi, šių dirbtuvių dalis yra ta, kad jų metu labai daug kalbama atvirai apie emocijas, jausmus ir ne tik duotąja dirbtuvių tema, bet ir apie tai, kas gyva šiuo metu širdyje, arba apie tai, kas buvo gyva, bet metai iš metų rusena, neužgęsta, neužsimiršta ir nepalieka. Iš šalies stebėdama šiuos užsiėmimus mąstau, kad turbūt dėka saugios erdvės ir žmonių atvirumo, čia būna atveriamos tarsi sielos paslaptėlės, kurias atvėrus – gali pasijusti išgirstas ir per tai stiprėti, gyti, nusimesti emocinę naštą.






Miško maudynės. Tai sveikatinimosi, sąmoningumo ir dvasingumo ugdymo patyrimas, pasitelkiant penkis pagrindinius žmogaus pojūčius: regą, klausą, lytėjimą, skanavimą, uoslę. Sąmoningu savo dėmesiu aktyvavus ir nukreipus šiuos pojūčius į gamtą, nurimstame, atsipalaiduojame, sulėtėjame, įsikvepiame ir laimingėjame, o svarbiausia – tampame dėmesingesni, ir sau, ir kitiems, ir gamtai. Sonata, miško maudynių gidė kviečia, per ryšį su gamta, patirti gilesnį ryšį su savimi (kūnu, protu, siela), o kartu patirti bendrystę su kitais ir smagiai praleisti laiką!





(Ne)patogūs pokalbiai.  (Ne)patogius pokalbius kuruoja ir saugią erdvę prižiūri jaunimo darbuotoja Gabija. Nesumeluočiau pasakius, kad šios pokalbių diskusijos yra vienos jautriausių, kurių metu nevengiama kalbėti apie gyvenimo prasmės klausimus, seksualinę orientaciją, santykių kūrimą bei nutraukimą, išdavystes, melą, psichologinius sunkumus, sutrikimus,  ir kitas jautrias temas. Tai erdvė, kurioje atveriami ne tik nepatogūs klausimai, bet ir jausmai su kuriais nelengva būti. Tam, kad jaunas žmogus jaustųsi visiškai saugus kalbėtai apie tai, kas nepatogu, klausimai yra užrašomi ant lapelio ir įmetami į stiklainį. Kiekvienas atėjęs, išsitraukia atsitiktinį klausimą, jį garsiai perskaito ir tuomet vyksta bendra diskusija. Pasisakyti nebūtina, gali tiesiog ateiti ir pasiklausyti. Kiekvienas turi teisę tylėti tada, kada nori, ir kalbėti, tada, kada negali nekalbėt, nes labai rūpi pasisakyti. Manau, kad šių metu galima aiškiai pamatyti ir suvokti, kad esi tikrai ne vienas savo gyvenimo kelionėje. Ir sunkumai su kuriais susiduri yra neretai labai bendražmogiški. Na, o tai, moko empatijos ir priėmimo, mažina vienišumo jausmą. Tai tikrai puiki erdvė duoti ir gauti palaikymo.





Būgnų ratas ir garso meditacijos yra dar viena projekto „Virsmas“ dalis. Jų metu, galima sakyti, turi progą teleportuotis į kitą realybę – tokią, kurioje viršų visgi ima jausmai, intuicija, kūryba, o ne logika, racionalumas, analizavimas ir kritika. Taip, tikrai žinome kaip kartais yra sunku persijungti iš vieno rėžimo (problemų sprendimo) į kitą - buvimą čia ir dabar, todėl būgnų ir kitų instrumentų pagalba, visiems kartu lengviau tai padaryti. Ir jei tikrai pavyksta įsijausti ir aktyvuoti jausminę savo dalį, gali taip stipriai apsivalyti iš vidaus, susitikti su ramybės ir palaimos jausmais bei pajusti ryšį su viskuo, kas aplink. Tai gali veikti stipriai terapiškai, tačiau tai nėra terapinė grupė. Būgnų turim, laukiam Tavęs!





JAM’AS – muzikinė uogienė Žalianamyje. Taip, dar vienas jam'as, bet visiškai kitoks nei būgnų ritmai. Jau džiaugiamės atsinaujinusiu muzikiniu kambariu ir čia jūsų lauks jaunimo darbuotojas, muzikinis šefas Glebas. Ne, ne, sienos liko tos pačios spalvos, bet instrumentų gausa smarkiai prasiplėtė, ir tai svarbiausia!

 

Tai kokius instrumentus gali rasti žaliam name? Elektrinė, akustinė, elektroakustinė ir bosinė gitaros; Pianinas pasijungiantis į elektrą ir tiesiai į ausį; El. būgnai, tambūrinas ir taip... Cowbell; Lūpinės armonikėlės, dambreliai bei kiti instrumentai, kurie negali skambėti blogai; 

 

Nori dainuoti? Patinka groti kartu su kitais? Muzika turi tokią galią apjungti nepažįstamus žmones, nuvyti liūdesį šalin, transfromuoti emocijas į kūrybą... Ateik į muzikinę uogienę ir pabandyk sukurti muzikinį kokteilį, salotas ar sumuštinį... ;)







Dailės terapija ir komiksų dirbtuvės. Šiuos abu užsiėmimus veda dailės terapeutė Austėja, bet jie yra išties labai skirtingi. Dailės terapijos metu yra nagrinėjamos temos, susijusios su emocijomis ir jausmais, ir, kad būtų lengviau, giliau ir naudingiau, pasitelkiamos skirtingos dailės terapijos technikos. Jas taikant neretai ateina gilių įžvalgų ir suvokimų, pasileidžia emocijos, atsipalaiduoja kūnas ir protas. Na, o komiksų dirbtuvės yra labiau skirtos norintiems išmokti piešti, gilinti žinias dizaino srityje, ir norintiems įdomiai perteikti tam tikrą istoriją, psichologinę ar globalinę problemą, svarbų gyvenimo įvykį, konkrečią svarbią mintį ir t.t.. Komiksų dirbtuvių metu, buvo pastebėta, kad būryje piešti yra lengviau ir smagiau. Šių dirbtuvių metu bus ir teorijos, ir praktikos, ir kaip viena dalyvė sakė, labai geras balansas tarp vieno ir kito. Tiek dailės terapija, tiek komiksų dirbtuvės skatina, augina, puoselėja kūrybiškumą.






Aiškumo paieškos karjeroje. Gal šiuo metu esi identiteto paralyžiuje? Baigei studijas? Išėjai iš darbo? Nebežinai ką mokytis? Kur dirbti toliau?

Ateik čia! Prasmingai praleisi laiką, išsigryninsi klausimus, gausi atsakymų, pasisemsi išminties, pabūsi bendrystėje, pasikapstysi giliau. Užsiėmimus veda Emilija Kotryna - kaučerė, psichologė, kažkada sunkiai beįsivaizdavusi save dirbant šioje sirtyje, bet dabar sako - viskas įmanoma!





Ech, kiek daug visko vyksta žaliam name! Keturias dienas per savaitę, neretai net po du renginius per dieną... Apie juos skleidžiame žinią socialiniuose tinkluose, kviečiame užsukti pasižvalgyti ir galbūt atrasti tai, kas šiuo metu tarsi skirta aplankyt, išgirst, pabūt. Iki pasimatymo. :)


bottom of page